InnovArenas første klyngeprosjekt er i gang: – Skal skape bedre flyt med japansk arbeidsfilosofi

Gjennom Lean-prosjektet skal sentrale namdalske aktører jobbe sammen om bedre arbeidsprosesser og en god bedriftskultur. Fv. Per Arne Sørli (avdelingsleder INAM Rørvik), Andrea Nogva (daglig leder InnovArena), Trond Heggernes (forretningsutvikler INAM) og Ivar Skjerve (Innovasjon Norge).

INAM AS samlet toneangivende namdalske bedrifter til kickoff for havbruksklyngens aller første klyngeprosjekt. Nå skal de bli eksperter på Lean-filosofien.

Et 30-talls deltagere fra seks namdalske bedrifter (MOEN, NTS-gruppen, Totalbygg Midt-Norge, Elcom og Containerservice) deltok på Lean-prosjektets aller første samling. Fram til sommeren 2021 skal de i fellesskap jobbe med å skape god arbeidsflyt og bedre utnyttelse av ressurser.

INAM (Innovasjon Namdal) er prosjektansvarlig for klyngeprosjektet, mens trondheimsfirmaet MainTech vil stå for den praktiske gjennomføringen.

Containerservice Ottersøy AS, en pionér innen resirkuleringsbransjen, er blant bedriftene som deltar i prosjektet.

– Vi er alltid ute etter å forbedre oss og er positivt overrasket over metodikken. En bra ting med prosjektet er hvordan man går rett på sak og utfordrer oss til å reflektere over egne arbeidsmåter, samt hvor forbedringspotensialet ligger. Vi er særlig spent på hvordan vi kan implementere metoden både i den etablerte driften og i nye virksomhetsområder, sier Helene Øyangen Lindberg fra Containerservice AS.

Seks tonenangivende namdalske bedrifter deltar i Lean-prosjektet som også er havbruksklyngen InnovArenas aller første klyngeprosjekt.

Bedre arbeidsprosesser og bedriftskultur
Lean(Lean manufacturing) er en internasjonalt anerkjent arbeidsfilosofi som ble utviklet av den japanske bilgiganten Toyota etter andre verdenskrig. Gjennom Lean-metoden jobber man helt ned til detaljnivå med å identifisere små og store flaskehalser for å etablere bedre rutiner og standarder. Lean skaper bedre arbeidsprosesser og bidrar til unødig sløsing. Samtidig fokuserer man på å skape en positiv og inkluderende bedriftskultur.

– Dette skal være et inkluderende prosjekt, og derfor har det vært viktig for oss å også inkludere bedrifter som ikke er lokalisert i selve bygget. Det er formålet med InnovArena og aktivitetene som vi skal skape her; At vi sammen staker ut kursen for å løse felles regionale utfordringer. Det geniale med Lean er hvor anvendelig metoden er uansett bransje, sier Trond Heggernes, forretningsutvikler i INAM.

Kjenner regionen godt
Prosjektet mottar støtte fra Innovasjon Norge. Ivar Skjerve fra trøndelagskontoret, løfter fram INAMs unike regionale posisjon som en viktig årsak til at prosjektet har kommet i stand.

– Det skjer utrolig masse spennende i Ytre Namdal. For oss er det verdifullt å ha en regional aktør som både har god kjennskap til virkemiddelapparatet, sitter tett på bedriftene og kjenner regionen godt. Det gir godt tilfang til mange spennende innovasjoner og utviklingsprosjekter, sier Skjerve og tilføyer:

– Mange bedrifter ønsker å gjøre ting bedre, men det kan være vanskelig uten en god metodikk. Med Leanblir man aktivt oppmuntret til å gjennomføre konkrete grep. Endringsprosesser er også vanskelig og kan bli møtt med en viss skepsis i starten, men våre tidligere erfaringer tilsier at resultatene blir gode.  

Under: Bedriftenes forskjellighet kan være en ressurs i en Lean-prosess. Deltagerne under Lean-prosjektets første samling hadde nok å snakke om.

Del på sosiale medier